Spirulina alga – upotreba za imunitet, mršavljenje i zdravlje, cena i iskustva

Da li ste se nekad zapitali koja je bila prva hrana na planeti? Koliko toga znate o algama? Znate li koja je to „super hrana“ na čitavom svetu? Šta želite danas da učinite za sebe? Pročitajte u nastavku o blagodetima čarobne spirulina alge koja je pravi eliksir za naš organizam.

Spirulina alga je plavozelena, modra alga, koja je dobila svoje ime po obliku koji podseća na spiralu. Na latinskom njeno ime glasi Arthrospira platensis. Spirulini se pripisuje uloga besmrtnog organizma, jer se obnavlja čak tri miliona godina i omogućava evoluciju viših oblika u prirodi. Po verovanju, navodi se da je spirulina alga bila prva biljka na planeti Zemlji i da se shodno tome prva upotrebljavala u ishrani ljudi. Njen ukus je najpribližniji ukusu trave.

Ova jednoćelijska alga, najbolje uspeva u mokrim sredinama, bez pesticida, pa su shodno tome njena prirodna staništa slatkovodna jezera.

Ova alga je jedna od dosta istraženih i ispitanih od strane naučnika, ali se na tržištu pojavljuje kasno, otprilike sedamdesetih godina, iako se u ishrani predaka koristila kao jedan ,,čaroban“ sastojak. U različitim spisima mogu se naći podaci da su je koristili Asteci za podsticanje mozga, razmišljanja i dobijanje izgubljene energije, a tkači u carstvu Inka konzumirali su je ne bi li povratili svoju izdržljivost i elan.

U Japanu postoji verovanje da je rešenje za glad upravo spirulina, pa shodno tome jedan japanski naučnik je rešio da godinama živi samo na spirulini algi, ne bi li se na taj način uverio u sve njene blagodeti. Zanimljiv je podatak da kao glavna ishrana astronauta koristi se upravo ova alga. Svetska Zdravstvena Organizacija izuzetno ceni spirulinu algu, smatrajući je ,, super hranom“ na čitavoj planeti.

Najpopularnije vrste spiruline alge koje se danas koriste u ishrani ljudi su spirulina maxima i spirulina platensis. Na tržištu se danas može naći veliki broj spiralnih algi, u vidu praha ili tableta. Prema ispitivanju, navodi se da je meksička spiralna alga trenutna jedna od najkvalitetnijih na tržištu.

Njene blagodeti za naš organizam su izuzetno velike i trebalo bi da je svako od nas konzumira radi boljeg zdravlja i opšteg stanja organizma.

A šta je to što čini ovu spirulinu algu tako jedinstvenom?

Spirulina alga je izuzetne vrednosti jer poseduje sposobnost da direktno utiče na jačanje našeg imunog sistema, čisti i podmlađuje naše ćelije u organizmu, vraća nam elan, energiju, štiti nas od bolesti i obezbeđuje nam dobro zdravlje. Dokazano je da hranljive materije koje sadrži spirulina alga imaju veće koristi za organizam čoveka u odnosu na voće i povrće, koje se češće konzumira.

loading...

Nutritivne vrednosti

Spirulina alga sadrži izobilje vitamina, minerala, proteina i kiselina koje je čine savršenom baš takvom kakva jeste. Ona sadrži vitamin A u velikoj količini, sadrži ga čak 39 puta više nego šargarepa. Ovaj vitamin je od velike važnosti za naš imuni sistem, bolji vid, pravilan razvoj kostiju, obnavljanje naših tkiva i elastičnost naše kože.

Spirulina alga sadrži i vitamine K i C koji doprinose jačanju našeg celokupnog organizma, a od posebne je važnosti podatak da ova alga sadrži sve vitamine iz B grupe. Interesantno je da u velikoj količini poseduje vitamin B 12 , koji je od posebne važnosti za pravilan rad našeg nervnog sistema, stvaranje DNK i RNK. On snadbeva organizam kiseonikom, učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i doprinosi jačanju našeg tela, vraćanju energije i veselog raspoloženja. Nedostatak gvožđa u našem organizmu može da izazove niz nevolja. Dešavaju se simptomi poput malaksalosti, opšte bezvoljnosti, premora a sve to je izazvano malokrvnošću usled nedostatka ovog minerala. Za pravilan rast i razvoj dece neophodno je da konzumiraju namirnice koje su bogate ovim mineralom.

Spirulina alga obiluje gvožđem, pa shodno tome dvostruko više absorbuje gvožđe u odnosu na druge namirnice. Postoji podatak da spirulina alga poseduje dvadeset tri puta više gvožđa nego spanać, za koji važi da poseduje dosta ovog minerala. Konzumiranje spiruline alge posebnog je značaja u ishrani trudnica, koje često imaju manjak gvožđa u svom organizmu. Ona sadrži i selen koji je jak antioksidans u našem organizmu i neophodan je za pravilno funkcionisanje naše štitne žlezde. Za normalno funkcionisanje mišića, otklanjanje umora, malaksalosti potrebno je konzumirati magnezijum.

U spirulina algi nalazi se količina magnezijuma koja je dovoljna za poboljšanje našeg tela. Da bi se naše kosti razvijale na pravi način i funkcionisale bez ikakvih problema, potrebno je da našem telu obezbedimo dovoljno kalcijuma. Poznato je da spirulina alga sadrži trostruko više kalcijuma nego mleko. Esencijalne masne kiseline Omega-3 i Omega-6 nalaze se u spirulina algi i imaju uticaj na depresiju, artritis, smanjenje lošeg holesterola.

Izuzetno kod spirulina alge je to što sadrži gama linolensku kiselinu, koja je neophodna pravilnom razvoju i rastu dece i pored ove alge, nalazi još i u majčinom mleku. Alfa, beta i gama karotenoidi su takođe sastojci spirulina alge. Smatra se da su oni prirodni antioksidanti koji doprinose da se osećamo bolje i uloga im je da štite naše telo od raznih oboljenja. Fikocijanin je najznačajniji pigment koji se nalazi u spirulina algi i direktno utiče na jačanje našeg celokupnog imunog sistema, jer poseduje hlorofil koji čisti naše telo. Naučnici su vršili jedno istraživanje gde su obolelima od raka izmerili pad belih krvnih zrnaca, a potom im dali fikocijanin iz spirulina alge i dogodilo se poboljšanje, jer su njihova bela krvna zrna počela da se proizvode u većoj meri. To se dogodilo nakon dve nedelje ispitivanja.

Upotreba

Spirulina alga se najčešće na tržištu nalazi u vidu tabletica ili u prahu. Koristi se jednom dnevno ako se konzumiraju tablete. Ako se pak koristi u vidu praha, možete je dodati jelu koliko god puta želite. Može biti korisna i u druge svrhe, recimo da od nje pravite masku za lice kako biste pospešili funkcionisanje vaše kože.

Možete je nabaviti u svim bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane, a obzirom da danas internet pruža dosta mogućnosti, dostupna je i na različitim sajtovima, pa imate priliku da online poručite vašu spirulinu algu.

Sve čari i blagodite spirulina alge

Pošto smo vas uputili na sve pozitivne strane spirulina alge, reći ćemo vam i šta je to što ova alga leči i pospešuje.

Savršen imunitet – Ono što svakako ova alga može da vam obezbedi je jačanje vašeg imunog sistema, a to je od presudne važnosti za naš organizam, zar ne? Jak imunitet predstavlja zid koji štiti naše telo od raznih vrsta bolesti. Dovoljna količina vitamina, minerala, kiselina koju sadrži spirulina alga učiniće da se vaš organizam preporodi, obnovi i u potpunosti regeneriše. U današnje vreme, kada smo sve skloniji vođenju nezdravog načina života, nepravilnoj ishrani, nedovoljnom kretanju, izloženosti zagađenog vazduha, našem telu je potrebno nešto što će nas pokrenuti, vratiti našem organizmu elan i potporu. Nađite svoj izlaz uz spirulina algu i radite na poboljšanju opšteg stanja vašeg organizma. Ona ima tu moć da čisti organizam od slobodnih radikala, pa se zato kaže da spirulina alga ima antioksidantno dejstvo, jer vraća elan našem telu i duhu.

Na univerzitetima u Americi, sprovođena su različita ispitivanja kako bi se došlo do zaključka zašto je ova alga dobra da se koristi u našoj ishrani. Ono što su zaključili, a da je vezano za imunitet, je podatak da ona utiče i na stvaranje novih ćelija u organizmu koje vode svoju bitku radi jačanja našeg imunog sistema. Antitela i T -ćelije, koje ova alga prizvodi, čine da naš organizam jača, i samim tim se pospešuje rad našeg imuniteta i opšta potpora našeg organizma. One se danonoćno bore protiv infekcija i virusa. Dobar imunitet jednak je dobrom zdravlju. Pročišćen ekstrat spirulina alge ima magično dejstvo na naše telo. Naučnici iz Japana su došli do tog zaključka, jer su nakon dugogodišnjeg rada i ispitivanja ove alge, zaključili da ona usporava razvoj HIV- a, kao i malih boginja i zauška. Čudotvorna je i protiv prehlade i gripa. Ono što je izuzetnog značaja je da upravo ova alga potiskuje bakterije koje nisu dobre za naš organizam kao što su Echerihia Coli i Candida.

Skidanje suvišnih kilograma uz spirulina algu Ova čudotvorna alga se sve češće upotrebljava kod gojaznih osoba, koje vode svoju borbu sa suvišnim kilogramima. Gojaznost je danas sve češća. Zahvaljujući nezdravoj hrani, slabom kretanju, brzom načinu života, naš metabolizam uspori, naša creva se ulenje i počnu da se stvaraju suvišni kilogrami. Oni u nama pored promenjenog izgleda, izazivaju i osećaj nezadovoljstva. Borba u skidanju masnih naslaga na našem telu, ni malo nije laka. Teška je i iscrpna. Potrebno je da promenimo loše navike, ali i da uvrstimo zdrave elemente u našem svakodnevnom konzumiranju. U te svrhe, spirulina alga je saveršeno rešenje! Fenilanin, aminokiselina koja se nalazi u njoj, doprinosi da se aktiviraju crevni enzimi i da se na taj način u nama probudi osećaj sitosti. Na takav način luči se hormon holecistokinin koji kada dođe u kontakt sa crevima, čini da se naš apetit smanji i da se u nama javi osećaj sitosti.

Naš metabolizam počeće da radi brže i naša creva počeće da funkcionišu na najbolji način. Protein je zastupljen oko 60 % u sastavu spiruline alge, pa samim tim doprinosi regeneraciji različitih ćelija u našem organizmu. Oni sadrže važnu ulogu u našem telu, tako što povećavaju dejstvo antioksidanasa i pospešuju funkciju insulina i rad naših mišića. Lactobacillus i Biffidobacterium su značajne bakterije za regulisanje naše crevne flore i podsticanje metabolizma i bržeg varenja, a njihov rast stimuliše upravo spirulina alga.

Ako ste po opredeljenju vegeterijanac, ili pak razmišljate u smeru šta bi bila idealna zamena za meso, mi vam preporučujemo spirulina algu. Ona je dobra zamena za meso, a zahvaljujući proteinima, mineralima i vitaminima koji se nalaze u njenom sastavu, vaš organizam će se osećati sitim a masne naslage će se brzo istopiti. Ako želite smršati, nutritivne osobine koje čine sastav ove alge, učiniće čudo u vašem telu, pa shodno tome jedan obrok možete zameniti spirulina algom i ne brinite, nećete biti gladni. U vezi sa ovom algom rađena su različita istraživanja, a jedno od  njih je obavljeno na jednom univerzitetu u Kardifu, gde su došli do zaključka da Gama Linolenska kiselina koja se nalazi u spirulina algi, povoljno utiče na smeđe masno tkivo, tako što sagoreva kalorije u organizmu.

Da podsetimo, ova alga sadrži gama linolinsku kiselinu koja se nalazi još u majčinom mleku, a ona  je posle njega najbogatiji izvor. Pri različitim dijetama, dešava se da gubite kilograme ali ostajete i bez vitamina i minerala u svom organizmu. Kada koristite spirulina algu u te svrhe, efekat nije isti. Zašto? Gvožđe kojim ova alga obiluje, pospešuje rad vašeg celokupnog organizma, dajući mu elan i energiju, a leucin, aminokiselina, čini čuda u vašim crevima, jer deluje tako da pospešuje njihov rad. Rešenje za suvišne kilograme svakako postoji. Birajte zdrav način, gde kilogrami koji su suvišni odlaze, a vaše zdravlje postaje sve bolje. Divno, zar ne?

Lekovita dejstva spirulina alge

Spirulina podmlađuje naš organizam Poznato je da ova alga sadrži hlorofil u svom sastavu, koji pozitivno deluje na naš organizam. On nosi naziv još i ,, zelena krv”, pa pored toga što određuje boju ove alge, utiče i na stvaranje magnezijuma kao i na regeneraciju naših ćelija. Njegovo blagotvorno dejstvo utiče na naš celokupni organizam koji se njenom konzumacijom podmlađuje. Magnezijum obezbeđuje bolji dotok kiseonika do naših ćelija, a hlorofil ih regeneriše.

Oporavlja naše telo posle operacija Nakon zračenja ili posle težih operacija, ćelije organizma se oštećuju. Ova alga doprinosi razmnožavanju ćelija koštane srži pa se samim tim imunitet osobe podiže na zavidan nivo. U tom periodu od velike ja važnosti kako ćemo se hraniti, kakav život ćemo voditi ne bi li što pre došlo do potpunog ozdravljenja. Saveznik u borbi za bolje zdravlje može vam biti upravo spirulina alga.

Otklanja malokrvnostVerujem da je većina vas osetila kako anemija izgleda. To je jedno stanje u kom naš organizam ne proizvodi dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca i manifestuje se kroz različite simptome. Obično su to malaksalost, bledolikost , bezvoljnost, vrtoglavice. Nije mi malo prijatno i remeti nam svakodnevno funkcionisanje. Stanje malokrvnosti se često javlja kod trudnica i u period posle porođaja, kada se izgubi dosta krvi. Korišćenjem spirulina alge možemo doprineti izlečenju malokrvnosti. Spirulina alga obiluje gvožđem koje je od velike važnosti za naš organizam. Utvrđeno je da ova alga poseduje 23 puta više gvožđa od spanaća, koji se svima preporučuje. Iskoristite blagodeti spirulina alge i rešite problem anemije.

Lečenje dijabetesa pomoću spiruline U Japanu su naučnici prilično dosta vremena posvetili izučavanju spirulina alge. Na njihovim univerzitetima rađena su mnogobrojna istraživanja i veći deo stanovništva konzumira spirulinu, koja čini čuda u našem organizmu. Dijabetes je nažalost sve popularnija bolest, kod odraslih a sve više i kod dece. Ova alga ima tu moć da može da smanji nivo šećera u krvi, ako je koristimo u periodu od osam nedelja svakodnevno.

Otklanja depresijuU današnjem vremenu puno je razloga za brigu. Reklo bi se da smo svakodnevno izloženi nekom stresu. Otuda i sve veća stopa obolelih od stanja depresije, anksioznosti, koje za sobom imaju simptome nesanice, bezvoljnosti, ravnodušnosti prema sebi i drugima. Čudotvorno dejstvo spirulina alge imaće blagotvornu ulogu u otklanjanju svih ovih simptoma. Ona vam može pomoći da se rešite svojih psihičkih problema i da povratite snagu i elan za životom.

Eliminiše alergije i alergijski rhinitisAlergijski rhinitis je vrlo neprijatno stanje koje je slično gripu, ali za razliku od gripa njega izazivaju alergeni. Obično su to grinje, dlaka kućnih ljubimaca ili pak polen, pa shodno tome ovo stanje se naziva još i polenska groznica. Simptomi koji mogu uticati na vaše svakodnevno funkcionisanje su često kijanje, oči koje suze, kašljanje, glavobolja, plavilo ispod očiju, gušenje. Možete zaključiti da je vrlo neprijatno, zato u tu svrhu možete koristiti spirulina algu. Ona ima tu mogućnost da blokira proizvodnju interleukina 4, i da na taj način eliminiše sve simptome alergija. Ako su vam alergije dosadile, budite uporniji od njih i koristite spirulina algu.

Spirulinom protiv raka Poznato je da se rak razvija u sredini koja sadrži kiselost. Spirulina održava normalnu PH vrednost u našem telu i sprečava nastajanje ove opake bolesti. Takođe, zbog svog bogatog sastava vitamina i minerala, ova biljka može pomoći i onima koji već boluju od ove bolesti, dajući im sve potrebne sastojke da njihov organizam ozdravi.

Iskustva

Spirulina alga je po svom bogatom sastavu veoma popularna u svetu. U Japanu je čest saveznik u borbi protiv mnogih bolesti, jer je u toj državi ljudi rado konzumiraju. Sve popularnija postaje i na našem podneblju. Pozitivna iskustva o korišćenju spiruline nalaze se i u podacima o Astecima, koji su je konzumirali radi potpunog oporavka organizma.

Astronauti, sportisti, među kojima je i Novak Đoković, rado preporučuju sirulina algu, koju redovno koriste i uvereni su u njena blagotvorna dejstva. Ona se jedino ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima, jer zbog velike količine belančevine koju sadrže, može da im se pogorša zdravstveno stanje.

Cena

Na našem tržištu spirulina alga može se naći u vidu praha ili tabletica. Raspon cena je od 650 do 1500 dinara.

Nadam se da smo u vama probudili svest o vašem zdravlju i svim dobrobitima koje donosi ova alga. Vaše zdravlje je najveće bogatstvo, koje se ne meri novcem ili bilo kojim materijalnim sredstvom. Ono se vrednuje danima u kojima ne pijete lekove, ne osećate se loše, u kojima ste srećni zato što je sve baš kako valja. Spirulina alga će pomoći vašem organizmu da osećanje sreće i elana traje što duže.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: