Sve što trebate znati o nadogradnji noktiju

Zamislite da vaši nokti izazovu poštovanje i divljenje kod ljudi oko vas! Divno zar ne? Pa, to je bio slučaj u drevnom Egiptu kada su dugi nokti simbolizirali visok status. Čak i u mnogim drugim civilizacijama, dizajn noktiju je bio prilično važan.

Iako vam danas dizajn noktiju ne daje nikakvu socijalnu privilegiju ili nagradu, on puno govori o vašoj ličnosti i stilu. Ko bi volio nokte koji nisu pravilno potkraćeni i očišćeni?

To bi moglo biti neprivlačno, ali u svakodnevnom životu koristimo ruke na mnogo različitih načina. I svaki put kad su vam izloženi nokti. Bilo da zovete konobara ili kucate e mail na poslu pored svojih kolega, nokti imaju istaknuto mjesto u svakodnevnom životu.

Lakovi su najčešći danas dostupni oblici dizajna noktiju. Međutim, druge opcije poput nadogradnje noktiju i gel noktiju također su prilično popularne.

Što se tiče nadogradnji noktiju, one su savršene za žene koje ne žele trošiti vrijeme na rast i njegu svojih prirodnih noktiju.  Stoga, možete lako uraditi razne nadogradnje za nokte i pričvrstiti ih na nokte kako biste dobili duge i lijepe nokte.

Stoga, da vidimo šta je to nadogradnja noktiju.

Vrste nadogradnji noktiju

Kao i većina drugih stvari, ni nadogradnja noktiju nije bez različitosti. Postoje mnoge tehnologije za lako nanošenje “lažnih” noktiju na prste. Neke od popularnih metoda su sljedeće:

Akrilni nokti

Ova metoda je u modi već decenijama. Njena duga historija dokaz je dobrog kvaliteta. Što se tiče nadogradnje noktiju, akrili se nanose na vaše nokte pomoću tečnog monomera i polimera u prahu koji čine čvrst i siguran sloj na vrhu prirodnih noktiju.

loading...

Akrilni nokti se suše na zraku. Isparavanje određenih hemikalija u laku kada su izloženi zraku isušuju akrilne nokte. Kada se to učini, boje noktiju mogu se jednostavno nanijeti na vaše nadogradnje.

Akrilni nokti mogu se pohvaliti mnogim prednostima. Traju i dugo su postojani. Ako dođe do loma, možete ga lako popraviti kod kuće, a pritom ne morate posjetiti kozmetički salon.

Oni su također jeftini u usporedbi s drugim opcijama lažnih noktiju, poput gel noktiju ili noktiju od fiberglasa. Iako ovo može zvučati dovoljno primamljivo da vas natjera na akrilne nokte, također morate znati njihova ograničenja.

Akrilni nokti koriste jake hemikalije koje potencijalno mogu naštetiti vašim noktima ako se ne rade pravilno. Ove hemikalije ne bi smjele ući u kožu. Stoga je bolje da to obavite u kozmetičkom salonu.

Međutim, ako se pravilno urade, akrilni nokti mogu trajati jako dugo. Akrilnim noktima također nedostaje prirodan izgled kada se dodaju na nokte. Zaista će izgledati ružno i neprivlačno ako to učinite nepropisno odnosno neprofesionalno. Osim toga, akrilni produžeci noktiju uključuju jake pare kada se taj tretman radi. Preporučujemo da ih izbjegavate tokom osjetljivih stanja poput trudnoće.

Gel nokti

Gel nokti su alternativa akrilnim noktima. Međutim, gel nokti koriste potpuno drugu tehnologiju. Gel nokti se ne suše sami od sebe, naime, suše se pod LED lampom ili UV lampom. Prednosti odabira gel noktiju u odnosu na akrilne uključuju izgled samog nokta. Gel nokti imaju prirodan sjaj.

Gel nokti se također smatraju sigurnim, jer ne uključuju otrovne pare povezane s akrilom. S druge strane, gel nokti nisu baš izdržljivi uprkos činjenici da koštaju više. U slučaju oštećenja ili pucanja ne možete to sami popraviti, ipak vam je potrebna  stručna pomoć.

Također, gel nokte nije praktično raditi kod kuće jer je teško prije svega osigurati predmete poput UV lampe / LED lampe.

Šta odabrati? Akril ili gel?

Nakon što ste pročitali prednosti i nedostatke akrilnih noktiju i gel noktiju, možda ćete ostati u nedoumici oko odabira nadogradnje. Iako oba načina imaju svoje nedostatke, morate dobro razmisliti šta je za vas manje problematično.

Za kratka trajanja ili posebne događaje, gel nokti su idealni jer vam ujedno daju vrlo prirodan izgled noktiju. Ako želite da vam manikura traje dugo, akril je najbolja opcija. Za osobe koje imaju alergije, akril se ne preporučuje.

Zašto biste koristili rizične tretmane kad biste lako mogli uraditi gel. Ali upamtite da je to na kraju lični izbor. Odvagajte svoje želje, dobro razmislite i napravite za vas razuman izbor!

Mitovi o nadogradnji noktiju

Pa, šta je život bez drame? Tokom godina, nadogradnja noktiju bila je sklona nekim ludim mitovima zbog kojih su mnoge žene pogriješile u strahu ili prekomjernom samopouzdanju zbog lažnih noktiju. Mnogi tvrde da će lažni nokti pokvariti vaše prirodne nokte.

Dobro, da raščistimo, nokti su vam od mrtve kože. To znači da noktima možete učiniti sve dok ne oštetite živu kožu ili nokat.

To se odnosi i na lažne nokte. Ekstenzije ne uništavaju vaše nokte. Čak i ako postoje neki rizici, onda dolazi do postupka popravljanja do samih nadogradnji noktiju. Ljepilo koje se koristi za učvršćivanje akrilnih noktiju pomalo je oštro na vašoj koži.

Osim toga, na noktima nema puno oštećenja. Još jedan mit oko nadogradnje noktiju je da akrilni nokti čine prirodne nokte tanjim. Pa, i ovo je pogrešno.

Akril ne može uticati na rast i debljinu noktiju, rast noktiju određuje matrica noktiju koja se nalazi na “mjesecu” vaših noktiju.

Vjeruje se i da umjetni nokti uzrokuju gljivice i infekcije. Ni ovo nije istina. Gljivične i bakterijske infekcije na noktima možete dobiti bez obzira imate li ekstenzije ili ne. To nema nikakve veze s nadogradnjom noktiju. Postoje i priče o tome kako biste trebali ukloniti umjetne nokte kako bi vaši prirodni nokti mogli disati.

To je apsolutno netačno jer zašto bi nokti disali ako su mrtvi? Često uklanjanje i učvršćivanje nastavka može biti rizično jer ćete morati koristiti hemikalije kako biste ga iznova i iznova fiksirali.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: