Začepljeno uho – kako odčepiti uho prirodnim putem

Ušni vosak ili cerumen je prirodna supstanca koju proizvode žlezde koje se nalaze u ušnom kanalu. On je jako važan jer štiti naše uho i ima antibakterijsku ulogu, ali i podmazuje unutrašnjost našeg uha.

Često se dešava da se uho začepi tako što se ušni vosak ili cerum previše nataloži u našem uhu i pri tom se i sabije pa može doći do neočekivanih komplikacija, tako da ovo nikako ne smete da gledate kao bezazen problem, iako se u prvi mah tako čini.

Ušni vosak može da se nakupi duboko unutar ušnog kanala , a problem postaje još veći kada se koriste štapići za uši, čijom nepažljivom upotrebom možemo napraviti još veći problem i potisnuti cerum još dublje u unutrašnjost uha.

Osobe koje su sklonije ovakvim začepljenjima su osobe koje nose slušni aparat ili osobe koje svakodnevno čiste svoje uši štapićima.

U ovom tekstu ćemo vam otkriti kako da na prirodan način, potpuno bezbolno i lako otklonite višak ceruma i time izbegnete dalje komplikacije.

Začepljeno uho - kako odčepiti uho prirodnim putem

Simptomi začepljenog uva

Začepljenje uva je jedno naporno stanje, koje vrlo često uzrokuje i neprijatan bol. Javlja se kao nedefinisan pritisak u uvu, ponekad može da se javi i bez bola, ali uz određene zvučne senzacije, , koja je obično prolazne prirode i ne ukazuje na nešto što treba da vas brine.

Može se prepoznati tako što vas muči neprijatan osećaj, nalik onom osećaju kad se duže pod vodom, ili osećaju da imate vodu u ušima.

Sve ovo može sugerisati na začepljeno uvo.

Upoznavanje sa simptoimima i uzrocima vezanim za začepljeno uvo problem se može rešiti još dok je bezazlen i u svojoj prvoj ranoj fazi. Neki od saveta koji se nalaze u ovom tekstu mogu vam pomoći da kod kuće, brzo i efikasno rešite ovaj neprijatan problem.

loading...

Istraživanja pokazuju da je začepljeno uvo problem kod 85% dece koje se žale na problem sa ušima. 

Uzroci začepljenog uva

Najčešći razlog začepljenja uva svakako je, kao što smo već napomenuli, taloženje ušne masti u ušnom kanalu.

Iako je cerumen značajan za naše telo i uši, jer ima odbrambenu funkciju, taloženje ove masti može se izazvati blokada koja dovodi do začepljenja ušnog kanala.

Do taloženja uglavnom dolazi usled nepravilnog čišćenja ušnog kanala, najčešće nepravilnom upotrebom štapića za uši koji često sabije ušnu mastu duboko u kanal uha i time napravi veliki problem.

Mogući uzrok može biti i nagla i velika promena pritiska u okruženju, kao i začepljenje uha prilikom vožnje avionom (zbog toga neki putnici u toku vožnje imaju osećaj da su im uši začepljene i da slabije čuju).

Naime, avion izaziva nagli porast prisustva vazduha što dovodi do velike neravnoteže u pritisku između šupljine u srednjem uhu i same spoljašnje sredine.

Ovaj problem se instant može rešiti najobičnijim zevanjem ili žvakanjem, pa pri svakom putovanju imajte pri ruci jednu žvakaću gumu koja će vam pomoći da izjednačite pritisak i smanjite neprijatan osećaj u vašim ušima.

Osim žvakaće gume pomoćiće i najobičnije žvakanje ili pomeranje i otvaranje vilice koja će pomoći da se Eustahijeva tuba otvori i izjednači pritisak.

Do začepljenja uva dolazi i prilikom disfunkcije Eustahijeve tube, tj. Blokade same Eustahijeve tube.

Ona nastaje najčešće zbog prehlade, i traje obično oko nedelju dana.

Disfunkcija Eustahijeve tube može nastati i zbog mnogih drugih infekcija, kao što su infekcije usne i nosne šupljine, a može biti izazvana i najobičnijom alergijom (polenska groznica i rinitis)

Do začepljenja uva može doći prilikom upale sinusa, kao i kod slučajeva koji imaju cistu u srednjem uhu koja se zove hoesteatom.

Manjak cinka, magnezijuma i omega 3 masnih kiselina, takođe mogu izazvati pojačano lučenje ušne masti. Zato je jako važno da povedete računa o unosu ovih vitamina u vaš organizam kako bi smanjili mogućnost nastanka ovog problema.

Ređi slučajevi su i ušna začepljenja koja se javljaju zbog Minierove bolesti (poremećaj unutrašnjeg uha koji dovodi do poremećaja sluha i ravnoteže), akustičnog neuroma (tumora nerva koji povezuje unutražnje uvo sa mozgom)

Može se javiti i prilikom težeg oblika infekcije koji se odlikuje vodenim iscetkom iz uva, prilikom gljivične infekcije uva, tegoba vezanih za temporamandibularni zglob i drugo.

Ipak, ne paničite. Najbitnije je prepoznati znake zapušenog uva i krenuti u rešavanje problema dok je još u svojoj prvoj fazi nastanka.

Najčešći uzrok je svakako nagomilavanje ušnog voska, a on se izbacuje brzo i lako pomoću trikova koje možete primeniti u vašem domu. U nastavku teksta saznaćete nešto više o tome.

Zbog čega je sebum važan za naše uši?

Iako nam velike količine nataloženog sebuma mogu stvoriti određene probleme, sebum je ipak prijatelj našeg uva.

Cerum je zaštita za naše uvo, on nas uspešno štiti od vode, prašine i ostalih sitnih čestica kojima blokira put u prodiranju u dublja i osetljivija područija u kojima mogu izazvati neprijatne i bolne upale uva i razne infekcije uva.

Količina cerumena koji se taloži u ušima varira od osobe do osobe, u zaviosnosti od starosti i mnogih drugih okolnosti.

Taloženje voska može se javiti i usled suženja ušnog kanala koji izaziva infekcija ili specifične bolesti kože, kostiju ili vezivnog tkiva. Sabijanje i taloženje ušnog voska može se desiti i usled neke traume ili začepljenja unutar ušnog kanala.

Ponekad, krivac za začepljenje vašeg uha može biti, verovali ili ne, i posao kojim se bavite.

Ako ste konstantno izloženi neprijatnoj i jakoj buci i to više časova dnevno svakog dana, preuzimate veći rizik da vaše telo prirodno luči više ušnog voska nego inače. Naime, telo ovo radi da bi nas zaštitilo i odbranilo.

Kako prepoznati uzrok?

Do začepljenja uva, kao što smo već napomenuli može doći zbog raznih faktora. Pomoćićemo vam da lakše utvrdite zbog čega je došlo do začepljenja i time sprečite ponovni nastanak istog problema.

Začepljenje uva od vode

Najčešće se dešava u toku leta, naročito ukoliko provodimo vreme na moru.

Nastaje kada se voda prilikom plivanja i tuširanja, a najčešće ronjenja zaglavi u ušima. Javlja se neprijatno golicanje u ušima i trenutno utiče na naš sluh.

Ponekad se desi da voda sama od sebe izađe iz ušiju tako što legnemo i okrenemo glavu u položaj u kome voda jednostavno može sama da iscuri.

Ukoliko se to ipak ne desi, može doći do nastanka veće upale, crvenila i jakog bola.

Ova infekcija se naziva infekcijom plivačkog uva i nastaje u prisustvu bakterije Pseudomonas koja se najviše nalazi u vodi.

Jako je važno da znate da ne smete koristiti štapiće za uši u ovom slučaju, jer će pogoršati stanje i gurnuti vodu još dublje u ušni kanal.

Zapušeno uvo od prehlade

Možda i najčešći uzrok začepljenja uva je prehlada. U tom slučaju dolazi do blokade Eustahijeve tube. Naročito je prisutno kod dece koja imaju kraću Eustahijevu tubu , pa samim tim infekcije kraće putuju do svoje krajnje destinacije – Srednjeg uha.

Zapušenje uha kod dece je česta pojava. Dečije uho je mnogo podložnije infekcijama, i teže se leče od infekcija uha kod odraslih osoba.

Začepljeni nos i začepljeno uvo kod dece koji traju duže od nedelju dana obično su posledica alergije, kao što su polenska groznica, ambrozija i slično.

Kod odraslih upala uva prilikom prehlade traje najčešće nedelju dana.

Zastoj sekreta i otečena sluznica dobrinose tome da se uho slabo provetrava i tako nastaje neprijatan osećaj začepljenosti, a ne osećaj vode u ušima kao što je to slučaj sa ‘’plivačkim uvom’’

Kako otčepiti začepljeno uvo?

Za početak morate da znate jako važno pravilo koje vam može pomoći i čak I sprečiti nastanak ovog problema: nikada  i nikako nemojte koristiti štapiće za uši.

Naučno je dokazano da oni samo pogoršavaju situaciju, gurajući cerumen, vodu I ostale prljavštine duboko u ušni kanal.

Kada smo ovo ustanovili, možemo preći dalje na savete kako otkloniti višak masti iz vašeg uva uz pomoć potpuno prirodnih sastojaka I vežbi.

Valsava manevar

Možda vam nije poznat izraz za ovaj manevar ali smo sigurni da ste ga makar jednom izveli. Naučili smog a od svojih roditelja još dok smo bili sasvim mali.

Ovo je prvi postupak koji treba isprobati pre nego što počnete sa ostalim trikovima.

On se izvodi ovako: zatvorite usta i prstima pritisnite vase nozdrve prstima tako da vazduh ne može da prodje kroz njih. Zatim udahnite duboko. Izduvajte vazduh iz nosa da regulišete pritisak vazduha. Ovaj postupak se radi da bi se Eustahijeva tuba ponovo otvorila.

Ako ste ga izveli dobro čućete i  osetićete blago pucketanje u ušima.

Budite oprezni i umereni, ne duvajte vazduh kroz nos previse, jer ako preterate može doći do oštećenja bubne opne.

Otpušte uvo pomoću vodonik peroksida

Već je bilo reči o širokoj primeni hidrogena koji služi za ispiranje ušne šupljine.

Kao i kod ispiranja usne šupljine, i za ispiranje ušne šupljine se koristi hidrogen peroksid 3%.

Koristi se za ublažavanje simptoma ušne infekcije jer je dokazano da hidrogen peroksid čisti uši od nakupljene ušne masti (sebum).

Dovoljno je da dva puta nedeljno ukapate dve-tri kapi ovog dezinfikacionog sredstva u jedno i drugo uho.

Prvo se hidrogen ukapa u jedno uvo, i kada čujete čuveno penušanje hidrogena, okrenite glavu na drugu stranu da hidrogen iscuri, kako vam ne bi ostao u ušima. Postupak se ponavlja i na drugom uvetu.

Morate biti pažljivi – ako imate oštećenu bubnu opnu nikako ne smete koristiti hidrogen peroksid. Čišćenje ušiju hidrogenom je dokazan i delotvoran postupak.

Soda bikarbona protiv nataložene masti u ušnoj šupljini

Soda bikarbona ima široku primenu. Ona efikasno rešava i problem začepljenog uha.

Dovoljno je da pomešate jednu četvrtinu kašičice soda bikarbone sa dve kašičice obične voda. Gagnite glavu u stranu I pipetom nakapajte nekoliko kapi ovog rastvora. U nedostatku pipete možete koristiti i običan medicinski špric koji pre upotrebe morate dobro očistiti i dezinfikovati.

Sačekajte dobrih deset minuta, a zatim polako špricem dodajte toplu vodu. Nagnite glavu u suprotnu stranu da se iscedi višak rastvora i rastvorenog voska.

Na kraju ovog postupka, uho očistite mekom i čistom krpicom.

Maslinovo ulje za začepljeno uvo

Maslinovo ulje je odlično u borbi protiv zapušenog uva zato što pomaže da se vosak u uhu omekša, pa ga je samim tim lakše izvaditi.

Uz to, maslinovo ulje je poznato po svojim antiseptičkim svojstvima pa će ono smanjiti mogućnost infekcija koje mogu nastati.

Evo kako da ga upotrebite : maslinovo ulje samo blago zagrejte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u začepljeno uvo.

Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala, a zatim nagnite glavu u stranu I višak voska I ulja otklonite štapićima za uši, vrlo oprezno. Ne gurajte štapić duboko u uvo, samo pri površini. Sve što treba da izađe iz uva izaćiće kada nagnete glavu na stranu.

Nikako ne koristite vrelo ulje jer time možete ozbiljno oštetiti unutrašnjost ili bubnu opnu i to može dovesti do mnogo ozbiljnije infekcije.

Slana voda

Slana voda kao i maslinovo ulje utiče na ušni vosak tako što ga najpre omekšava I razgrađuje.

Potrebno je da rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode a zatim da taj rastvor nakapkate u začepljeno uvo ( nagnite glavu tako da je zapušeno uvo okrenuto na dole)

Dovoljno je da u tom položaju ostanete od tri do pet minuta, i da potom nagnete glavu u suprotnom smeru kako biste omogućili da se suvišna voda ocedi iz uva.

Rastvor alkohola i sirćeta u borbi protiv viška ušne masti

Mešavina alkohola i sirćeta je provereni rastvor za uklanjanje problema sa voskom u vašim ušima.

Alkohol je dobar agens dok je sirće dobro protiv bakterija i gljivica koji mogu izazvati infekcije ušiju.

Pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natomite komadić vate ili tufera a potom lagano natapati začepljeno uvo. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u drugu stranu, da ostaci masti iscure iz uva. Preostali vosak iz spoljašnjeg dela ušne školjke otklonite štapićem za uši.

Glicerin

U začepljeno uvo pipetom ili medicinstkim špricom sipajte 3-4 kapi glicerina. Začepite uho komadićem vate i sačakajte da glicerin deluje nekoliko sati.

Posle nekoliko sati, uklonite vatu i nežno isperite uvo mlakom vodom.

Na kraju, nagnite glavu na stranu da se i višak vode ocedi iz vašeg uva. Ostatak vode iz spoljašnjeg dela uva otklonite čistim peškirom.

Glicerin će u 80% slučajeva potpuno rešiti vaš problem začepljenog uva. Dakle, još danas izbacite štetne štapiće za uši iz upotrebe. Ipak, najbolje je da se kod jakih bolova u ušima odmah obratite vašem lekaru.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: