Liposukcijska ishrana – Dijeta, jelovnik, saveti i iskustva

Zdrave navike u ishrani je važno održavati tokom celog života, ne samo kada smo bolesni ili želimo da smršamo. Kao što se u narodu često kaže da zdravlje ‘na usta ulazi’, baš tako pravilna i dobro balansirana ishrana utiče na čovekov rast, razvoj, dobro fizičko i psihičko stanje u opštim crtama, te na naše druge mogućnosti, uključujući spremnost za veće ili specifičnije fizičke napore, bolje mentalne performanse i tako dalje.

Dijeta ne znači ‘režim ishrane za mršavljenje’, kako se često pogrešno smatra; pojam dijete sam po sebi odnosi se na našu svakodnevnu, regularnu ishranu, te svaki specifični režim jeste poseban vid dijete.

Pošto je hrana zaslužna za dobar deo našeg sveukupnog zdravlja, upravo je zbog toga izuzetno važno šta i na koji način unosimo u svoje telo kada se podlažemo izvesnim situacijama ili intervencijama. Sve što se ‘veštački’ primenjuje na naše telo (a pod time mislimo na sve od vanprosečnh fizičkih napora, pa preko tretmana raznih zdravstvenih stanja, do estetskih intervencija), na naš organizam deluje agresivno; drugo, da bi se zdravlje i željeni ishod održali, od vitalne je važnosti da se hranimo u skadu sa time šta određena situacija zahteva.

liposukcijska-ishrana-dijeta-jelovnik-saveti-i-iskustva

Liposukcija i ishrana

Liposukcija, odnosno intervencija uklanjanja masnih naslaga sa tela, u doslovnom prevodu ‘isisavanje masti’, jeste procedura koja pomaže ljudima koji su nezadovoljni svojim izgledom da postignu želejnu formu. Liposukcija je u nekim teškim oblicima gojaznosti neophodna kako bi osoba mogla da nastavi normalno da mršavi, uz detaljan i dobro isplaniran životni dnevni režim, a u drugim situacijama je stvar manjih korekcija na telu.

Kao što je slučaj i sa drugim estetskim intervencijama i liposukcija se zloupotrebljava, te je klijenti koriste kao instant rešenje, umesto da se posvete prirodnijim načinima oblikovanja tela ili se jednostavno ne pridržavaju propisanih režima koji služe da liposukcijska intervencija ima postojan i zadovoljavajuć efekat i dugo nakon procedure.

Ishrana ima izuzetno važan udeo u postizanju idealnih efekata liposukcije, a vrlo je važno kako će se telo pripremiti za samu intervenciju i kako će se oporavljati nakon nje, te prilagoditi na novo stanje. Pre-liposukcijska dijeta je od ključne važnosti za pozitivan ishod same intervencije; isto tako, post-liposukcijska dijeta, koja je usko vezana za performanse ćelija masti je važna da bi se idealni efekti održali i da bi klijent ostao zdrav i vitalan, te zadovoljan i svojim izgledom.

PRE-LIPOSUKCIJSKA DIJETA

Specifičan plan ishrane pre i nakon liposukcije je od velike važnosti za samu intervenciju i njene krajnje efekte. Takva dijeta je dizajnirana specijalno kako bi pripremila telo na dodatni stres koji izaziva sama operacija. Svaka intervencija na telu je agresivna, bez obzira na to koliko bila bezazlena, mala ili dobronamerna. Setite se, na primer, šta se dešava kada izvadite umnjak hirurškim putem; to je jedna od manje invazivnih operacija, a praćena je oticanjem, bolom, crvenilom, modricama i tako dalje, što su sve fizički odgovori na stres kojem je telo bilo izloženo.

Liposukcija je agresivna telesna intervencija i stres kojem izlaže vaše telo utiče na pojačanu potrebu organizma za određenim nutrijentima. Intervencija slabi imuni sistem, slabi njegovu sposobnost zaceljivanja i izaziva zamor, tako da su telu potrebn dodatni vitamini i minerali koji će to da spreče.

Ukoliko pratite plan dijete za liposukciju, vaše telo će na pravi način bti pripremljeno za ovakvu intervenciju. Dijeta je kreirana da ojača vaš imuni sistem i ubrza proces oporavka, unošenjem hrane velike nutritivne vrednosti. Dijeta je bogata anti-stres nutrijentima, koji ne samo da spremaju telo na intervenciju liposukcije, već mu donose i brojne druge beneficije.

loading...

ANTI-STRES NUTRIJENTI

Pre-liposukcijska dijeta je bogata anti-stres elementima koji će pomoći organizmu da se bolje odbrani od invazivne procedure i lakše i brže oporavi. Esencijalni elementi koje treba pojačati u ishrani su pre svega gvožđe, cink, vitamin C i B kompleks vitamina.

Neophodni su i drugi vitamini i minerali, što podrazumeva hranu i dodatke ishrani bogate kalcijumom, hromom, bakrom, fluorom, jodom, magnezjumom, manganom, molibdenom, fosforom, kalijumom, selenom i vanadijumom od minerala, te vitaminima A, K, D, E, tiaminom, riboflavinom, piridoksinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, biotinom, holinom, inozitolom i niacinom.

GvožđeGvožđe je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih ćelija, za rast tkiva, za prevenciju zamora, anemije i za održavanje tonusa kože. Vitamin C je izuzetno važan u korelaciji sa gvožđem; on pospešuje absorpciju gvožđa u naš organizam.

Vitamin C – Vitamin C je, osim za bolju absorpciju gvožđa, važan i zbog svojih antioksidativnih svojstava. On pomaže telu da se brže oporavi; posebno je dobar za zaceljivanje manjih krvnih sudova. Vitamin C pomaže telu da se oslobodi viška toksina i bori se protiv bakterijskih infekcija i alergija. Izrazito je važan za formaciju i nadoknadu kolagena i smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka u venama. Posebno pozitivno deluje na cirkulaciju i oporavak manjih krvnih sudova, kapilara.

Cink Cink ubrzava proces oporavka spoljnih i unutarnjih rana i podstiče rast i oporavak tkiva. Takođe poboljšava i mentalno zdravlje, pozitivno utiče na svest i smanjuje nataložene zalihe holesterola. Ono što je od iznimne važnosti, cink poboljšava iskorišćavanje hranljivih materija u organizmu i ubrzava metabolizam i sagorevanje masnih naslaga.

Vitamini B kompleksa – Vitamini B kompleksa, svi zajedno, imaju neprocenjivu važnost za ljudski organizam generalno. Oni veoma značajno deluju na proces oporavka i izgradnje tkjiva, te su izuzetno važni za intervenciju kao što je liposukcija. Vitamin i B grupe održavaju nervni sistem u normalnom stanju i pomažu njegovo funkcionisanje. Deluju i kao prirodni analgetik i umanjuju osećaj bola. Osim toga, oni su važni i za idobro psihičko zdravlje, te smanjuju anksioznost i pomažu u borbi protiv depresije. Iznad svega, održavaju kožu, nokte i zidove krvnih sudova elsatičnim i vitalnim. B kompleks vitamina sprečava zadržavanje vode u organizmu i podstiče cirkulaciju.

DODACI ISHRANI

Svi pomenuti elementi su izrazito važni za pravilnu pripremu tela za interenciju liposukcijem te njene željene rezultate. Dijeta za liposukciju ih uključuje u izvesnoj meri, ali je preporučljivo da se pojedini nutrijenti uzimaju i u dopunskim dozama.

Osim hrane koja sadrži pomenute nutrijente, pre-liposukcijska dijeta trebalo bi da uključuje i uzimanje pojedinih dodataka ishrani, kako bi telo bilo bolje snabdeveno svim važnim sastojcima, te kako bi, samim tim, celokupna procedura prošla lakše, a oporavak bio brži i sa što manje tegoba.

Multivitaminski i mineralni suplementi – Medicinska istraživanja i testiranja su potvrdila da je uzimanje multivitaminskih/mineralnih suplemenata pre i nakon operacije veoma korisno i delotvorno u pogledu umanjivanjategoba i lagodnijeg i bržeg oporavka od intervencije. Ne postoji neki konkretan proizvod koji sadrži kompleks vitamina i minerala namenjen specijalno tretmanu pre ili posle liposukcije, ali na tržištu se može naći dosta kompleksnih dodataka ishrani koji sadrže dragocene nutrijente; multivitaminsk i mineralni suplementi u vidu kapsula, šumećih tableta i slično mogu da budu sasvim dostojan izbor.

Hematinici – Hematinici su suplementi koji poboljšavaju kvalitet koštane srži i dopunjavaju rezerve gvožđa u organizmu, te se savetuju kao veoma korisni za intervenciju liposukcije. Između ostalog, oni takođe podstiču imunitet i pomažu organizmu da se lakše izbori sa stresom.

Kalcijum i vitamin D – Suplementi koji sadrže ova dva nutrijenta su važni zato što direktno utiču na kvalitet mišićnih, koštanih i nervnih tkiva, što je izuzetno važno kod oporavka nakon intervencija poput ove. Osim kao pre-terapija, ovaj suplement je posebno važan za oporavak posle operacije.

Vitamin K – Suplementi sa vitaminom K su takođe jako važni za ovu intervenciju; vitamin K pomaže u procesu koagulacije i zaustavlja krvarenje, te ublažava pojavu modrica i osigurava pravilno zarastanje i dobar protok krvi.

Primer jelovnika pre operacije

Svaka hirurška intervencija zahteva neki vid pripreme organizma za invazivni tretman kojem se podlaže, bez obzira da li je reč o neophodnoj intervenciji ili estetskoj hirurgiji. Zahvati poput liposukcije su stresni za telo i zahtevaju izvesno prilagođavanje, odnosno pripremu za operaciju. Ishrana je gotovo najvažniji faktor u tom smislu, te je na nju važno obratiti pažnju. Hrana koju treba jesti pre operacije u suštini treba da je bogata pomenutim nutrijentima o kojima smo govorili. Treba da bude rasznovrsna i relativno laka za varenje; organizam nikada ne treba preopteretiti teškom hranom pre bilo koje intervencije. Evo šta je poželjno jesti u toku regularnih dnevnih obroka, u toku pripreme za liposukciju.

 • Doručak: Cerealije bilo koje vrste, obrano mleko, voće; jaja, tost ili đevrek;
 • Ručak: Salata, povrće; meso bilo koje vrste (najbolje živinsko meso, junetina, morski plodovi);
 • Večera: Salata, povrće, bela zelen; meso;
 • Užina: Sirevi, jogurt; musli pločice; voće;

Poželjno: Jesti puno raznovrsne hrane, a poseban naglasak staviti na mlečne proizvode. Bar jedna šolja mleka na dan je obavezna. Uključiti u ishranu fina i kvalitetna mesa poput junetine, jagnjetine i živinskog mesa i to u porcijama od minimim 200 gr. Pomenute namirnice su izuzetno važne za zdravu izgradnju koštanih, nervnih i mišićnih tkiva, te neophodne u dijeti pred liposukciju (inače su poželjne i u regularnoj ishrani).

Nepoželjno: Nemojte da budete na monotonoj dijeti, ma kako zdravi bili proizvodi koje konzumirate; ne konzumirajte istu namirnicu previše dana uzastopno. Izbegavajte alkoholna pića; ako pijete, ograničite se na jedno piće u toku dana, na primer, jednu čašu vina ili jedno pivo. Podrazumeva se da 24 sata pred operaciju svakako ne uzimate alkohol. Ne uzimajte opijate. Mesec dana pre operacije ne bi trebalo da uzmate nikakve lekove protiv bolova niti lekove koji sadrže aspirin; pažljivo čitajte etikete lekova u slobodnoj prodaji i razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom o tome da li nešto možete da uzmete, ukoliko je neophodno. Ne uzimajte velike doze vitamina E, ništa preko 200 mg. Ne preterujte sa belim lukom, posebno ne sa kapsualama belog luka, jer imaju tendenciju da prorede krv i dovedu do pojave velikih modrica.

ishrana-nakon-liposukcije

POST-LIPOSUKCIJSKA DIJETA

Posle uspešno obavljene intervencije je izuzetno važno da se pridržavate odgovarajućeg plana ishrane. Zbog čega? Liposukcija ima za cilj uklanjanje masnih ćelija, te je telu potrebno da se nakon intervencije prilagodi na novo stanje; to znači da određene materije treba da unosite u manjim dozama, ali da druge povećate. Reč je zapravo o tome da treba da smanjite nivo triglicerida i LDL i VLDL holesterola.

Istovremeno, cilj je podići nivo ‘dobrog’, HDL holesterola, zatim podsticanje lipolize, odnosno sposobnost organizma da sagoreva masne ćelije. Naravno, morate da radite na jačanju imuniteta i sprečavanju zamora organizma.

Osim toga, logičan i poželjan cilj je smanjenje otoka, odnosno zadržavanja vode u organizmu, te ublažavanje masnica, koje nastaju kao posledica intervencije.

Specijalni dodaci ishrani

Od izuzetne je važnosti da tokom praktikovanja post-liposukcijske dijete uzimate i prepisane nutricionističke suplemente koji su namenjeni ubrzavanju i podsticanju metabolizma na pravilan rad. Svaki hirurg koji se bavi liposukijom će vam prepisati takve lekove i predložiti plan ishrane; od izuzetne je važnosti da budete dobro informisani i da razgovarate sa vašim lekarom o svim ovim stvarima.

Metabolički preparati, odnosno suplementacija, obično se prepisuju na period od pola godine nakon urađene intervencije liposukcije. Cilj takvih preparata je da iz vašeg tela efikasno eliminiše preostali višak masnoća u najkraćem mogućem roku. Upravo je post-liposukcijski plan ishrane, udružen sa odgovarajućim suplementima, pravi način da se to postigne. Ova kombinacija delotvorno podstiče metabolizam i ubrzava lipolizu.

ISHRANA 1-7 DANA NAKON OPERACIJE

Ishrana u prvih nedelju dana nakon operacije, uključujući sam dan intervencije, izuzetno je važna za sam tok oporavka i konačni ishod liposukcije. Da biste postigli što bolje rezultate i regularno ispratili balansirani plan ishrane, poželjno je da planirate unapred i budete spremni; u ovom periodu ćete biti jako o setljivi, te je najbolje da sve bude spremno. Evo kako bi trebalo da izgleda vaš dnevni meni u toku sedam dana od operacije.

Dan 1

Na sam dan operacije ne bi trebalo da jedete niti pijete ništa, izuzev vode potrebne da progutate antibiotik koji je prepisan za vas. Posle operacije možete uzimati samo male gutljaje tečnosti, sve dok ne budete osetli da možete da popijete malo više. Do kraja dana treba da ostanete na tečnoj hrani; to podrazumeva supice, voćne sokove, eventualno dijetalna gazirana pića i vodu. Trebalo bi da popijete 8 čaša tečnosti sve ukupno.

Dan 2

 • Doručak: Pahuljice ili voće, bez šećera, sa obranim mlekom; crna kafa ili čaj sa veštačkim zaslađivačem su dozvoljeni;
 • Ručak: Puna čaša vode; neslana supa i krekeri bez soli; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;
 • Večera: Puna čaša vode; povrće, najbolje zeleno; belo pileće meso, kuvano ili pečeno, nikako prženo; puna čaša vode;

Dan 3

 • Doručak: Pola šolje soka od pomorandže; 1 tvrdo kuvano, ulupano ili poširano jaje; 1 parče tosta; crna kafa ili čaj;
 • Ručak: Puna čaša vode; zelena salata sa niskokaloričnim dresingom ili bez njega; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;
 • Večera: Puna čaša vode; zelena salata sa limunovim sokom ili dresingom (1 supena kašika); 100 gr tunjevina ili lososa iz konzerve u salamuri; 1 šolja barenog brokolija ili 1 srednji pečeni krompir; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;

Dan 4

 • Doručak: Šolja jogurta; crna kafa ili čaj;
 • Ručak: Puna čaša vode; neloliko listova ćurećih prsa; 1 šolja supe; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;
 • Večera: Puna čaša vode; pola šolje povrća; 100 gr neslanog sira; 1 sveža voćka; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;

Dan 5

 • Doručak: 1 mafin od mekinja; crna kafa ili čaj;
 • Ručak: Puna čaša vode; zelena salata sa šunkom, sirom i jajima (Chef’s salad); crna kafa ili čaj; puna čaša vode;
 • Večera: Puna čaša vode; 1 šolja salate sa dijetalnim dresingom (1 supena kašika); 100 gr fileta bele ribe; pola šolje zelenog povrća; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;

Dan 6

 • Doručak: Šolja soka od pomorandže; 1 engleski mafin; crna kafa ili čaj;
 • Ručak: Puna čaša vode; 1 list žutog sira; 1 jabuka; crna kafa ili čaj;
 • Večera: Puna čaša vode; supa, instant ili domaća, neslana ili malo soli; zelena salata sa dijetalnim dresingom (1 supena kašika); 100 gr pečene piletine; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;

Dan 7

 • Doručak: Polovina manje dinje; crna kafa ili čaj;
 • Ručak: Puna čaša vode; 1 šolja jogurta; 1 jabuka; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;
 • Večera: Puna čaša vode; zelena salata sa dijetalnim dresingom (1 supena kašika); račići ili školjke ili bela riba; crna kafa ili čaj; puna čaša vode;

ISHRANA 2-7 NEDELJE NAKON OPERACIJE

Posle uspešno savladane prve nedelje oporavka, u narednih šest nedelja vaš organizam i dalje zahteva laganu i nemasnu hranu. Ishrana treba da bude bazirana na namirnicama sa niskim sadržajem masti, hrani koja sadrži složene ugljene hidrate, uglavnom misleći na voće i povrće, zatim umerenog sadržaja proteina, što se uglavnom odnosni na bela mesa, poput živinskog mesa i morskih plodova.

Vrlo ja važno da redovno idete na kontrole i održavate kontakt sa svojim hirurgom nakon liposukcije. Na osnovu stručnih iskustava, vaš lekar će vam predložiti koja je to idealna težina za vas, tako da treba ozbiljno shvatiti svaku sugestiju po pitanju težine; ukoliko lekar smatra da treba da izgubite još masnih naslaga, poslušajte ga. Dozvolite da vaša nova figura koju ste dobili liposukcijom bude podstrek da nastavite dobrim (i zdravim) putem.

Liposukcija sama po sebi obavlja samo jedan deo posla; ona neće imati željene efekte ako se ne budete hrranili kako treba. Štaviše, možete samo da napravite veću štetu. Zamislite kakv je stres za organizam koji je prošao kroz interenciju isisavanja masnoća, da ga izbombardujete masnom i nezdravom hranom? Uz pomoć vašeg lekara i dobrih saveta koje ovde nudimo, sigurno ćete postići željeni cilj, biti zadovoljni svojim izgledom i (po)ostati zdravi i vitalni.

Preporučena i zabranjena hrana

Ovde ćemo detaljno predstaviti sve kategorije hrane, pažljivo sortirane na namirnice koje su dozvoljene i poželjne, te one koje bi trebalo izbegavat. Iznosimo opšti pregled svih vrsta namirnica, nezavisno od toga da li je osoba posle liposukcije dostigla idealnu težinu ili treba da dodatno oslabi. Navedene namirnice se odnose na sve, dok za svaki od primera postoje specijalno kreirani jelovnici.

Pića

 • Dozvoljeno: Mineralna voda, gazirana voda; nemasno, obrano mleko; nezaslađeni voćni sokovi; sokovi od povrća; čaj od kamilice;
 • Izbegavati: Alkoholna pića; pića koja podrazumevaju velike količine kafeina, kao što su kafa, čak, koka-kola; pića sa veštačkim zaslađivačima; pića koja sadrže puno soli; kafa bez kofeina;

Mlečni proizvodi

 • Dozvoljeno: Nemasno, obrano mleko (do 1% mlečne masti); nemasni jogurt; nemasno mleko u prahu; sir od obranog mleka; mladi beli sirevi;
 • Izbegavati: Masno i niskomasno mleko i proizvode koji ga sadrže; pavlaku; masne i niskomasne jogurte; zamene za mlečne proizvode, kao što su razni kremovi, šlag, topinzi i slično; masne sireve;

Jaja

 • Dozvoljeno: Belanca od kuvanog jajeta, maksimalno jedno dnevno;
 • Izbegavati: Žumanca; kavijar;

Voće

 • Dozvoljeno: Svo sveže voće; kuvano voće, kompot, neslađeno; konzervirano, smrznuto, sušeno voće bez dodatih šećera; neslađeni voćni sokovi;
 • Izbegavati: Kandirano voće; kuvano, smrznuto, konzervisano voće sa šećerom; džemove, marmelade, pekmeze, slatka, sirupe i slične slatke proizvode; voćne sokove sa šećerom;

Masti i ulja

 • Izbegavati sve vrste masnoća, uključujući i puter, margarin, mast od mesa, sva ulja;

Žitarice

 • Dozvoljeno: Sve integralne žitarice ili grubo mlevene; pirinač, ječam, ovas itd.; pekarski proizvodi, cerealnije, testenine, tortilje i drugi proizvodi od žitarica bez dodatih masti, jaja, ulja ili šećera;
 • Izbegavati: Belo i sojino brašno; klice; proizvode od žitarica koji su pravljeni sa jajima, šećerom dodatim masnoćama i uljima;

Orašasti plodovi i semena

 • Dozvoljeno je jesti samo kestenje, a izbegavati se ostale vrste orašastih plodova, kao i sva semena, izuzetv u izrazito malim količinama kakve se mogu naći u pojedinim začinima;

Meso

 • Dozvoljeno: Živinsko meso i riba; piletina, ćuretina; divlje ptice; nemasna riba, rakovi i školjke; druga nemasna mesa;
 • Izbegavati: Pačetinu i guščetinu; masne ribe, poput sardina, ribe konzervirane u ulju, skuše itd.; masna mesa poput odrezaka, hamburgera, slanine, rebaraca, šunke, kobasica; organsko meso poput srca, bubrega, džigerice; dimljena i mesa sa roštilja; proizvode od soje i tofu;

Povrće

 • Dozvoljeno je svo povrće osim maslina, ali treba smanjiti unos povrća bogatog oksalnom kiselinom, poput spanaća;

Deserti i grickalice

 • Dozvoljeni su proizvodi koji nemaju dodatih masnoća, ulja, šećera ili žumanaca, poput recimo prirodnog voćnog želatina ili sorvea, a sve ostalo bi trebalo izbegavati. Većina kolača i poslastičarskih proizvoda sadrži puno masni i šećera, kao i čokolada, keks, bombone i tako dalje.

Dodaci 

 • Dozvoljeni su dresinzi za salate, sosovi, vino za kuvanje i umaci od prirodnih sastojaka, što podrazumeva proizvode bez doadtih masti. Šećera ili žumanaca, a ostalo treba izbegavati. Ne treba konzumirati majonez, gotove premaze za hleb, gotove soseve i dresinge i slično.

SAVETI I ISKUSTVA

Osim ishrane, svakom klijentu je obavezno priložen i poseban plan vežbanja. Ukoliko budete temeljno pratili uputstva vašeg lekara i pridržavali se dijete za liposukciju svih sedam nedelja posle intervencije, uključujući i vežbe koje ćete dobiti za određeni deo tela no kom je izvršen zahvat, sasvim sigurno ćete uočiti izuzetno zadovoljavajuće efekte celog tretmana.

Liposukcija vam pomaže u uklanjanju viška masnih ćelija, ali je na vama sve ostalo. Vežbanje pojačava tonus mišića i zateže delove tela na kojima je liposukcija obavljena i jača ih. Vežbanje je važno da ponovo oblikuje vaše telo i dovede ga u za vas idealnu formu. Najvažniji element vašeg sveukupnog oporavka jeste i dijetni plan o kome smo ovde govorili. Uz konsultacije sa vašim hirurgom ćete dobiti idealan program oporavka, koji uključuje i vežbe i dijetu, kao i određene lekove i suplemente, što je sve potrebno kako biste se adekvatno i što pre oporavili, te rezultati intervencije bili izvrsni.

Savetujemo da iskoristite apsolutno sve prednosti koje centar u kome vršite proceduru ima da ponudi; ako uključuje i dodatni program nakon intervencije, topla je preporuka da ga prihvatite oberučke i poslušate svaki predlog. Tako ćete uz pomoć stručnih lica moći dalje daradite na poboljšanju svog izgleda. Od najvećeg je značaja da pratite svoj ritam, da vodite računa o kilaži i redovno vežbate, te da se, naravno, hranite zdravo. Nijedna estetska intervencija nije magična i ne može da se izbori sa onime što sami činite svom telu. Liposukcija je samo prvi korak ka idealnom izgledu i šansa da to postignete i održite sami.

Iskustva sa liposukcijskim načinom ishrane

Liposukcija nije naivna procedura i za mnoge zapravo donosi jedan period ambivalencije, pa i straha. Mnogi ne mogu da se naviknu na novo telo i nakon zaceljivanja od operacije, kada se povuku svi tragovi i otoci, zapravo osećaju izvesnu dozu nesigurnosti, a često i strah da će im se klilogrami vratiti, da neće moći da održe novu formu i slično. U tom smislu, proces oporavka podrazumeva i više od same intervencije, vežbanja i dijete; novo telo zahteva kreiranje jedne potpuno nove slike sebe, pa tako mnogi koji su se podvrgli ovom postupku mesecima nakon intervencije osećaju izvesnu nelagodnost, iako zapravo treba da budu zadovoljni time što su se ti nagomilani, neželjeni kilogrami i užasne naslage sala uklonili.

Na primer, žene koje su se podrgle liposukciji butina i zadnjice, često će i mesecima nakon operacije prvo posegnuti za pantalonama veće broja nego što im je sada potreban. No, kada period navikavanja prođe, klijenti koji pažljivo prate uputstva svog hirurga uglavnom su zadovoljni. Mnoge osobe koje su radile liposukciju i  pratile čitav program oporavka, posebno misleći pritom na vebe i dijetu, smatraju da im je to umnogome pomoglo da održe svoj novi izgled pa i da ga poboljšaju.

Pre-liposukcijska dijeta dokazano pomaže u lakšem podnošenju same operacije, te i bržem oporvaku nakon iste. Post-liposukcijski dijetni režim je ključna stavka kod ovakve intervencije, u šta su se mnogi klijenti uverili. Za mnoge je to bio i okidač da promene životne navike jednom za svagda; dosta pacijenata postavlja pitanje da li će i nakon oporavka i liposukcijske dijete morati tako da se hrani. Većini to na prvi pogled deluje užasno, uglavnom zato što su pre intervencije imali loše navike u ishrani.

Međutim, mnogi tvrde da su nakon perioda režima za oporavak i prilagođavanje posle liposukcije zapravo nastavili da se hrane veoma slično, budući da im je novi režim doneo mnogo beneficija.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: