Canesten krema – Upotreba, iskustva i cena

Canesten krema je lek koji pripada klasi antifungalnih preparata, što se odnosi na njegovo primarno aktivno svojstvo suzbijanja gljivičnih infekcija.

Ovaj preparat se upotrebljava za tretiranje različitih oblika kožnih oboljenja i tegoba izazvanih plesnima, kvasnicama i gljivicama.

Njen aktivni sastojak je klotrimazol, koji uspešno suzbija i uništava patogene organizme koji izazivaju određenu infekciju.

NAMENA I SASTAV CANESTEN KREME

Krema Canesten se upotrebljava za lečenje raznih oblika ovakvih infekcija i može da se kupi bez lekarskog recepta, a u više slučajeva se preporučuje od strane stručnog medicinskog osoblja. Canesten, odnosno klotrimazol, upotrebljava se kod lečenja sledećih oboljenja.

Atletsko stopaloAtletsko stopalo, Tinea pedis, je gljivično oboljenje koje se javlja kod 70% ljudi, bar jednom tokom života. To je zarazna kožna infekcija koja se javlja u predelu stopala, najčešće na tabanima, ali zahvata kožu između prstiju, a nekada i nokte; može da se prenese i na dlanove. Simptomi oboljenja su perutanje, crvenilo i peckanje kože, praćeno svrabom, u težim oblicima plikovima, pa i krvarenjem. Najviše pogađa osobe koji su često i dugo u oznojenoj obući, poput patika za sport i slično; otuda i naziv bolesti. Veći broj patogenih organizama može da uzrokuje pojavu ove infekcije, a pojedinci su joj manje ili više skloni. Lek klotrimazol u obliku Canesten kreme jedan je od dobrih antifungalnih preparata za tertiranje ovog stanja.

Tinea cruris – Infekcija prepona, skrotuma, glutealnog područja i invaginalnog predela, Tinea cruris, gljivično je oboljenje koje se više javlja kod muške populacije. Manifestuje se neugodnim promenama na koži u ovim delovima tela, prstenaste strukture, ljuskave i crvene. Izazivaju je gljivice iz porodice dermatofita, a rastu gljivica doprinose i drugi faktori, poput toplote i vlage. Veoma često do infekcije dolazi prenosom sa stopala, dodirom, kontaktom sa zaraženom površinom poput peškira ili slično. Leči se antifungalnim preparatima poput klotrimazola i talkovima.

Tinea corporis – Gljivično oboljenje koje je mahom lokalizovano u predelu trupa, Tinea corporis, izazvano je takođe gljivicama grupe dermatofita. Oboljenje je zarazno, a manifestuje se istim simptomima kao i Tinea cruris. Faktori iz okoline takođe utiču na širenje zaraze, ukljkučujući toplotu, vlagu i slično, a podložnost zarazi zavisi i od imunološkog sistema pojedinsca, kao i svih ostalih iondividualnih zdravstvenih karakteristika. Canesten krema se uspešno koristi u tretiranju oboljenja i premazuje se na bolesnu kožu, kao i kožu u okruženju, kako bi se sprečilo dalje širenje gljivica.

KandidijazaCandidijaza, Candidiasis, gljivični vaginitis ili vaginalna kandidijaza je gljivično oboljenje koje se javlja kod ženskih osoba i obično pogađa predeo same vagine kao i spoljnih organa. U normalnim okolnostima, u organizmu postoji izvestan, neškodljiv broj gljivica, ali kada se poremeti ravnoteža vaginalne flore, može doći do porasta njihove koncentracije, te i nastanka gljivične infekcije. Do neravnoteže nastaje usled niza faktora koji utiču na promenu koncentracije različitih dobroćudnih mikroorganizama (menstrualni ciklus, stres, trudnoća, učestali seksualni odnosi, kontraceptivne pilule, lekovi i tako dalje), te je uzročnik uglavnom sopstveni organizam. Kandidijaza se ne klasifikuje u polno prenosiva oboljenja, mada može da se prenese na muškarca tokom odnosa. Manifestuje se svrabom, peckanjem i pojavom osipa u vaginalnoj regiji. Oboljenje se ne mora lečiti, ako je asimptomatično; u drugom slučaju se tretira različitim preparatima, uključujući kremu Canesten. Osim ovog oblika, Canesten se upotrebljava za lečenje svih infekcija uzrokovanih mikroorganizama roda Candida.

Osim pomenutih vrsta gljivičnih infekcija, Canesten krema se koristi i za tretiranje drugih infekcija, uključujući ojede kod beba uzrokovane nošenjem pelena, kao i drugih promena na koži čiji je izazivač patogeni mikroorganizam plesni ili gljivica. Lekar može da preporuči Canesten kremu i za lečenje nekih drugih kožnih oboljenja, koja ovde nisu nabrojana.

loading...

U slučaju da niste sigurni kako Canesten krema deluje na oboljenje za koje vam je preporučena, posavetujte se sa vašim lekarom. Nemojte naglo prestajati da primenjujete lek bez konsultacije sa doktorom.

Šta sadrži Canesten krema?

Canesten krema sadrži 1% aktivne supstance klotrimazola, odnosno 10 mg/1 gr kreme. Sama krema je bele boje, a ostali pomoćni sastojci su benzilalkohol, cetilpalmitat, cetostearilalkohol, oktildodekanol, polisorbat 60, sorbitanstearat, prečišćena voda.

Krema je dostupna u tubi od 20 gr, sa rokom trajanja neotvorenog proizvoda od tri godine. Nakon otvaranja, rok iskoristivosti je tri meseca i ne treba je koristiti nakon isteka tog roka. Otvoren proizvod čuvati na temperaturi do 25®.

DELOVANJE I UPOTREBA

Canesten krema počinje da deluje u toku nekoliko dana od početka tretmana. Trajanje lečenja zavisi od jačine same infekcije, pa je u nekim slučajevima potrebno produžiti primenu kreme i do četiri nedelje.

S obzirom da je reč o preparatu za lečenje gljivičnih infekcija, ne treba da delite svoju kremu sa drugom osobom, čak ni ako ima identične simptome vašim. Način upotrebe kreme zavisi od slučaja u kom se primenjuje.

Primena u lečenju dece

Za lečenje ojeda uzrokovanog nošenjem pelena kod male dece krema se upotrebljava dva puta dnevno, prilikom menjanja pelena. Tanak sloj kreme se nanosi na pogođeno područje i nežnom masažom utrljava u kožu, ujutro i uveče. Canesten krema se u ovom slučaju upotrebljava samo ako je osip dijagnostifikovan od strane lekara.

Ukoliko se simptomi ne povlače ili se pogoršavaju, obavezno konsultujte lekara. Za tretiranje ovog problema ne bi trebalo upotrebljavati klotrimazol kremu duže od dve nedelje.

Primena kod odraslih

Za tretiranje gljivičnih infekcija kod odraslih osoba, uključujući atletsko stopala, Tinea cruris i Tinea corporis, tanak sloj kreme se nanosi na pogođeno područje i utrljava nežnom masažom. Potrebno je premazati i okolno područje, radi sprečavanja širenja infekcije. Krema se primenjuje dva puta dnevno, ujutro i uveče, a prvi znaci poboljšanja bi trebalo da budu vidljivi u toku prve nedelje primene leka.

U slučaju gljivičnih infekcija prepona i trupa, tretman traje između dve i četiri nedelje, dok za lečenje atletskog stopala tretman treba da traje najmanje četiri nedelje.

Napomena: Primena Canesten kreme kod lečenja gljivičnih infekcija stopala će biti uspešna ukoliko se vodi računa i o drugim faktorima koji pogoduju razvoju infekcije, odnosno onima koji utiču na njeno suzbijanje. Posebno je potrebno voditi računa o održavanju higijene i suvoće stopala. Obavezno dobro operite i osušite stopala, sa naglaskom na područja između prstiju; nosite udobnu obuću koja diše i izbegavajte veštačke materijale. Pamučne ili vunene čarape mogu da doprinesu zdravlju i higijeni stopala. Nakon prestanka simptoma se savetuje još oko dve nedelje upotrebe kreme, kako bi se sprečilo ponovno izbijanje infekcije.

Doziranje

Doziranje Canesten kreme zavisi od više faktora, uključujući individualne telesne karakteristike, poput težine, zdravstvenog stanja pojedinca i upotrebe drugih lekova. Ukoliko vaš lekar predloži veću ili manju dozu kreme od ovde preporučenih, pratite savet vašeg lekara i nemojte na svoju ruku menjati način primene preparata.

Ukoliko se simptomi ne povlače nakon dve nedelje, odnosno četiri u slučaju atletskog stopala, ili se čak pogoršaju, konsultujte lekara. Veoma je važno da lek primenjujete tačno onako kako vam je prepisano od strane lekara ili preporučeno od strane apotekara.

U slučaju da ste propustili regularno nanošenje kreme po predviđenom planu lečenja, možete da nanesete preparat,osim u slučaju da je termin veoma blizu sledećoj dozi. U tom slučaju preskočite propuštenu dozu i nastavite sa redovnim planom. Nikada nemojte da duplirate dozu, kako biste nadomestili propušten termin. Izbegavajte kontakt sa očima nakon upotrebe kreme, a ukoliko do toga dođe, odmah dobro isperite oči vodom.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA

Kao i svaki lek, Canesten krema može da ima neželjene efekte, ali oni ne moraju da se jave kod većine pacijenata koji je upotrebljavaju. Neželjena dejstva Canesten kreme se javljaju retko i u većini slučajeva se lako podnose i regulišu. Neželjena dejstva ovog preparata mogu da budu veoma blaga ili jaka, privremena ili trajna. U slučaju da dođe do ozbiljnih reakcija na lek, kontaktirajte lekara ili farmaceuta.

  • Kod oko 1% osoba mogu se javiti peckanje, svrab, crvenilo, osip ili oticanje kože u regiji primene kreme. Ukoliko su propratni efekti blagi i sami se povuku, nema razloga za brigu; ukoliko dođe do snažnijih senzacija, obavezno potražite savet lekara;
  • Hitna lekarska intervencija je potrebna u slučaju da se jave ljuštenje kože, koprivnjača i pojava plikova, mada do ovakvih reakcija dolazi izuzetno retko;

Moguće je da dođe i do poremećaja u imunološkom sistemu, uključujući nesvesticu, otežano disanje i pad krvog pritiska, koji zahtevaju konsultaciju sa lekarom, u najkraćem roku. Ako se neželjene reakcije jave u jačem obliku, po prvi put ili takvo stanje ne prolazi, savetuje se prekid terapije kremom Canesten i konsultacija sa lekarom. Takođe, potrebno je potražiti savet lekara ako se jave neki neželjeni efekti koji ovde nisu pobrojani, a zabrinjavaju vas.

Napomena: Osobe koje su alergične na aktivan sastojak klotrimazol ili bilo koju pomoćnu supstancu Canesten kreme ne treba da koriste ovaj preparat.

Saveti i mere opreza

Pre nego što počnete primenu Canesten kreme, obavezno obavestite svog lekara o svom zdravstvenom stanju, alergijama, ukoliko su prisutne, kao i primeni drugih lekova. Naglasite ukoliko postoji bilo kakvo specifično zdravstveno stanje, poput trudnoće i dojenja ili hroničnog oboljenja.

Canesten krema je namenjena isključivo spoljašnjoj upotrebi i ne treba da se uzima oralno. Takođe nije namanjena lečenju infekcije noktiju; ukoliko su vaši nokti inficirani, posavetujte se sa lekarom o adekvatnoj terapiji.

Previjanje – Prilikom tretmana Canesten kremom nije potrebno ni preporučljivo koristiti bilo kakav vid pokrivanja ili zavoja, osim ukoliko to nije izričito preporučeno od strane lekara. Izuzetak je upotreba pelena kod dece; pelene se ne smatraju previjanjem, s obzirom da dopuštaju da koža dođe u kontakt sa vazduhom i često se menjaju.

Trudnoća i dojenje – Kao što je slučaj sa većinom lekova, ne savetuje se upotreba Canesten kreme tokom trudnoće i njenog planiranja, osim u slučaju da se proceni da korist upotrebe leka premašuje rizik za neželjene pojave. U slučaju da žena zatrudni tokom primene Canesten kreme, neophodno je da kontaktira svog lekara. Kada je reč o dojenju, Canesten kremu takođe ne treba koristiti. Supstance iz preparata mogu da dospeju u majčino mleko, a aktivni klotrimazol može uticati na plod.

Drugi lekovi – Obavezno naglasite vašem lekaru ili apotekaru ukoliko uzimate druge lekove, uključujući prepisana medicinska sredstva, lekove bez recepta ili biljne preparate, kao i suplemente. Takođe naglasite ukoliko konzumirate alkohol, cigarete i kofein, budući da svi ovi elementi mogu uticati na dejstvo lekova. U zavisnosti od vaše situacije, lekar može da savetuje prekid određene terapije, zamenu terapije, promenu u načinu uzimanja određenih preparata ili neće menjati do sada ustanovljen obrazac.

Napomena: Interakcija različitih medicinskih preparata ne mora nužno da zahteva prestanak uzimanja jednog leka. U mnogim slučajevima su interakcije predviđene i regulisane redovnim praćenjem. U svakom slučaju je važno obavestiti lekara i posavetovati se o načinu primene kombinacije lekova.

ISKUSTVA I CENA

Canesten krema efikasno deluje na suzbijanje patogenih organiozama, poput plesni i gljivica. Do neželjenih dejstava dolazi retko i u najvećem broju slučajeva se javljau prilikom prve primene, nakon čega jenjavaju i potpuno prestaju; najčešće se ispoljavaju u vidu blage alergijske reakcije poput crvenila i svraba, koji se povlače.

Canesten krema se često preporulčuje kao efikasan lek za kandidijazu i druga gljivična oboljenja. Canesten krema (20 mg) se može kupiti bez lekarskog recepta, a prosečna cena tube je oko 450 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: