Tvrda stolica kod beba i odraslih, opstipacija ili zatvor – simptomi, uzrok i lečenje

Opstipacija ili zatvor, mada i sve češći naziv pseudoopstipacija i konstipacija, jesu slični termini koji ukazuju na jedan problem, a to je otežano pražnjenje creva i postojanje tvrde stolice. Ovaj problem je individualan i za svaku osobu je različit.

Tako, ne mora nužno da znači da je nastupila opstipacija ukoliko pacijent ima manje od 3 stolice nedeljno. Opstipacija je nastupila ukoliko stanje proređenih stolica progredira, a da su one pri tom tvrde, teško se izbacuju i uzrokuju razne probleme, pri čemu takvo stanje traje određeni period, kraće (akutno) ili duže (hronično).

Uzroci zatvora kod beba

Tvrda stolica kod beba i njeno otežano pražnjenje, tj jednom rečju opstipacija, jeste problem koji zna da namuči i decu, ali i roditelje.

Najčešći uzroci opstipacije kod dece jesu promena načina ishrane ili pak nedovoljan unos vode. Pod promenom režima ishrane podrazumeva se prelazak bebe sa majčinog mleka na kravlje, ali isto tako, ovaj problem može zadesiti i decu koja se hrane adaptiranim mlečnim formulama. Same po sebi, ove formule, ukoliko ne prijaju detetu, mogu stvarati problem zadržavanjem njihovih sastojaka u crevima deteta te otvrdnjavanjem stolice.

Tu su takođe i kakve bolesti na nivou gastrointestinalnog trakta beba, od raznih urođenih anomalija, loše crevne pokretljivosti, pa i do kakvih gastroenteritisa, tj zapaljenskih bolesti creva uzrokovanih brojnim faktorima. Takođe, kada beba prelazi na normalan režim ishrane sa mleka, i kada počinje koristiti bareno povrće, kašice i slično, može doći do problema zvanog opstipacija.

Tvrda stolica kod beba i odraslih - simptomi, uzrok i lečenje

Dehidratacija, tj nedovoljan unos vode, ali i nedovoljna pasaža, tj neadekvatna pokretljivost creva, takođe će kod beba uzrokovati zatvor. Tvrda stolica takođe rasteže creva i tonus mišića slabi, te je defekacija još teža. Pri tom, što je tvrđa stolica, to će se javiti veći bol pri pražnjenju, tj defekaciji, pa se mogu stvoriti i fisure i pojaviti se krv. Beba će biti svesna šta je očekuje, pa će tako na sve moguće načine zadržavati stolicu i tako pokušati da spreči bol.

Dehidratacija, koja kod beba može biti uzrok tvrde stolice, nastaje najpre ako dete ne unosi dovoljno vode. Takođe, ovaj problem javlja se i uz visoku temperaturu kod beba usled raznih bolesti i tegoba, kao i usled pregrejanosti i preteranog znojenja. Takođe, stolica koja se zadržava u crevima, usled resorpcije vode iz debelog creva biva sve suvlja i tvrđa, a svi ti procesi dalje vode u još otežanije pražnjenje.

Ukoliko bebu pokušate da pre vremena odviknete na pelenu i priviknete na nošu, to može takođe dovesti do smetnji u pražnjenju, jer se beba može na neki način inatiti i ne hteti da prazni creva. Nedovoljno kretanja takođe može biti uzrok tvrde stolice i nedovoljne pokretljivosti creva. Isto tako, beba može biti alergična na neke od sastojaka hrane, a osobno na kravlje mleko, pa se tako može javiti intolerancija. Česti uzroci su i druge bolesti poput cistične fibroze, celijakije i mnogih drugih stanja.

Ostala simptomatologija ovog stanja, pored tvrde stolice i fisura, jeste i nadutost stomaka kod dece, gasovi, plač. Beba odbija da jede, odbija defekaciju, jer zna da je očekuje bol. Javljaju se i grčevi u stomaku, beba savija noge prema trbuhu, stenje i pravi grimase. Ukoliko se i javi, stolica je obično zrnasta, jedva izbačena, neretko sa primesama krvi.

loading...

Lečenje tvrde stolice kod beba

Kako bismo neko stanje nazvali opstipacijom, moramo znati koliko je normalno da beba, kao i odrasli imaju stolica na nedeljnom nivou, tako da možemo reći da se ne radi o problemu zatvora. Uglavnom je taj proces individualan i različit kod svake osobe.

Ukoliko beba nema stolicu i po 3 dana, a nakon toga izbaci normalnu stolicu, to ne treba da vas zabrine jer beba nema opstipaciju. Beba ima opstipaciju i biće joj potrebna pomoć, ukoliko svakodnevno izbacuje manje količine tvrde stolice, ili pak nakon nekoliko dana ima tešku defekaciju u vidu tvrde stolice.

Dakle, ono što možemo da zaključimo, jeste da je u prvim godinama života deteta važnija gustina stolice od njene učestalosti, jer se može desiti da beba ima stolicu i nekoliko puta na dan, pa i da je nema i po sedam dana.

Deci koja se hrane majčinim mlekom nije potrebno menjati režim ishrane. Deci koja se hrane adaptiranim mlečnim formulama, a imaju opstipaciju, možda je potrebno u savetu sa lekarom promeniti formulu i davati joj specijalne mlečne formule. Ove formule imaju specijalne sastojke koje poboljšavaju rad creva, a isto tako i stimulišu dobre bakterije u crevima da vrše svoj posao. Takođe, u slučaju alergija, koriste se i takozvane hipoalergene formule kod beba. Jedini problem za ove specijalne formule jeste cena, jer su one nešto skuplje u odnosu na adaptirane mlečne formule.

Zatvor kod beba može se još sprečiti i adekvatnim pojenjem vodom ili razblaženim sokovima, dakle adekvatnom hidratacijom, kao i kvalitetnom raznovrsnom ishranom obogaćenom vlaknima. Savetuje se tada izbegavanje pirinčane vode, banana, pirea od jabuka, kupovnih kašica, jer ove namirnice čine stolicu tvrđom.

Takođe, ono što se savetuje za ishranu beba jesu namirnice sa puno vlakana, a to su tokom prve i druge godine života žitarice, a kasnije i grašak, brokoli, paradajz, tikvice i slično. Bebi će prijati i kompot od šljiva, kajsija, ili breskvi.

Ukoliko stanje opstipacije traje mesecima, tada se može reći da je ovo stanje prešlo u hronicitet i da zahteva posebnu pažnju pedijatra. Bebe su tada umorne, razdražljive, slabe, gube na težini. Pored toga što se problem sa opstipacijom rešava promenom načina ishrane i povećanim unosom vode, ovakva stanja se, uz savete sa pedijatrom, mogu rešiti i primenom glicerinskih čepića za bebe, zatim raznim sirupima i mineralnim uljima za razmekšavanje stolice, dok se fisure nastale na analnom otvoru rešavaju kakvim mastima sa anestezinom, uz naravno adekvatnu lokalnu higijenu.

Takođe, važno je i da beba bude pokretna, da se što više igra, trči i kreće i da je ne forsirate na rano privikavanje na nošu. Masaža stomaka bebe, tople kupke i lagane vežbe koje ćete izvoditi sa svojom bebom, a koje vam može pokazati pedijatar, takođe će umnogome pomoći.

Uzroci zatvora kod odraslih

Zbog ubrzanog načina života, loše ishrane, brze hrane koja se svakodnevno konzumira, sve više sedećeg načina zivota usled kancelarijskih poslova, kao i usled stresa i nedovoljne konzumacije vode, opstipacija kod odraslih danas i nije tako retka pojava. Smatra se da se povremeni zatvor stolice kod odraslih sreće kod oko 65% žena i kod oko 50% muškaraca, ali da oni o tome nerado govore.

Tvrdu stolicu uzrokovaće najpre sve češća i sve veća konzumacija industrijski proizvedene hrane, konzervirane, presoljene, prezačinjene. Takođe, tu je, kako smo i rekli, nedovoljan unos vlakana, žitarica, voća i povrća, mahunarki. Umesto toga, sve više danas konzumiramo punomasno mleko i mlečne proizvode, čokolade, proste šećere i testa, a oni umnogome stvrdnjavaju stolicu.

Čest uzrok zatvora kod odraslih jeste i nedovoljna fizička aktivnost, izbegavanje konzumiranja voća i povrća, kao i raznovrsnog načina ishrane, namirnicama koje su bogate vlaknima. Takođe, upotreba različitih lekova u terapiji bolesti kakve su Parkinsonizam, visok krvni pritisak, depresija, ali i razni bolovi, može uzrokovati tvrdu stolicu i njeno otežano izbacivanje.

Nadalje, i ukoliko odlažete pražnjenje creva iz nekog razloga, to će dalje uticati na njihovo dalje čišćenje. Često se zatvor javlja i u trudnoći, usled pritiska ploda na creva.

Razne bolesti, kako alimentarnog trakta, tako i ostalih organskih sistema, mogu dovesti do poremećaja pražnjenja creva. To su bolesti cistična fibroza, celijakija, razni enteritisi, tj zapaljenske bolesti creva, tumorski procesi, paraliza creva, uvrtanje creva i slično. Takođe, i veći gubitak vode iz organizma usled dehidracije može da uzrokuje tvrđu i suvlju stolicu, te njeno otežano izbacivanje. Bolesti kakve su dijabetes, oboljenja štitne žlezde, moždani udar, oštećenje kičmene moždine, takođe mogu uzrokovati poremećaj defekacije.

Problemi sa stolicom javljaju se i kod osoba koje su strastveni pušači, koje konzumiraju alkohol ili kakve druge opijate. Takođe, ukoliko iz nekog razloga menjate životne navike, putujete negde ili se selite, menjate smenu rada na poslu, može doći do problema zvanog opstipacija. Isto tako, ukoliko lečite ovaj problem lekovima kakvi su laksativi, a u tome nemate meru, već preterate, možete izazvati kontraefekat i zatvor.

Simptomi zatvora kod odraslih

Simptomatologija koja se javlja usled otežanog pražnjenja stolice jeste nadutost i bolovi u stomaku. Stolica se veoma retko prazni, i kada se prazni ona je veoma tvrda, te može povrediti sluznicu anusa i dovesti do pojave fisure i krvarenja.

Takođe, moguća je pored pojave krvi i pojava sluzi pre defekacije ili tokom defekacije, uz mnoštvo gasova i lažnih poziva na defekaciju. Javljaju se i hemoroidi, gde venski splet analne regije može biti proširen i izbačen spolja tokom defekacije ili biti proširen unutra, pa je svakako i to jedan od razloga velikog bola i krvarenja kod defekacije.

Kao i kod beba, i kod odraslih se creva šire usled dugotrajnog prisustva fekalija u njima. Tako, tonus mišića crevnog zida postaje još slabiji, a to dodatno otežava pražnjenje. Voda se resorbuje iz fekalija, a stolica postaje tvrđa i suvlja.

Osobe su nervozne zbog stanja u kome se nalaze, zanemaruju poslovni i društveni život, a ukoliko problem progredira, one gube na težini, bivaju dehidrirane, apetit im je smanjen. To vodi u dodatne bolesti i razna psihijatrijska stanja.

Kako lečiti opstipaciju odraslih?

Ono što ćemo najpre pomenuti jesu namirnice koje bi trebalo izbegavati što svakodnevno, a osobito ukoliko osobe pate od opstipacije. Rekli smo već da je opstipacija posledica raznih loših navika u ishrani, od konzumiranja suve hrane, prostih šećera, soli i zasićenih masti, ali i preskakanja obroka i držanja kakvih dijeta. Takođe, mala količina vlakana u ishrani dovešće do ovog problema.

Zbog svega toga najbolje je da, pre nego što krenete sa konzumiranjem kakvih lekova za terapiju opstipacije, najpre promenite svoje životne navike, koje su pre svega vezane za vašu ishranu, ali i fizički aktivnost. Ono čega biste u ovom slučaju morali da se odreknete jesu velike količine prostih šećera u vidu raznih keksa, čokoladica i kolača iz marketa.

Sve namirnice koje su takođe izvor skrivenih šećera kakve su energetska pića, kečap, voćni jogurti, takođe su veoma nepoželjni. Izbegavajte suvu hranu, peciva, gazirane sokove. Pijte kafu i čaj bez šećera, a svoje sokove cedite isključivo od voća, bez dodatka šećera. Puno mleka, pržena i pohovana hrana, masni proizvodi ne dolaze u obzir. Alkohol i cigarete takođe. Izbegavajte sve vrste industrijskih prerađevina u ishrani.

Svoju ishranu bazirajte na voću i povrću, svežim ceđenim sokovima, mahunarkama, zdravim mesima, piletini. Unosite suvo voće, namirnice bogate vlaknima, mleka, sireve i jogurt sa manje masti. Pijte dovoljno vode, i to osobito one koja sadrži magnezijum, jer on podstiče pražnjenje creva. Jedite što čorbastiju hranu. Ove životne navike nemojte menjati naglo, već postepeno prilagođavajte svoj organizam novom načinu života.

Nadalje, koliko god da je to moguće smanjite stres. Ukoliko ste prinuđeni da na poslu sedite, pravite pauze, te prošetajte što češće. Ako se ne bavite aktivno sportom, pokušajte da nađete sebi neki omiljeni vid rekreacije. Šetnja, pa makar i ona kraća, i te kako može biti od pomoći. Plivanje, trčanje, vožnja bicikla, sve su to sportovi koji vam mogu pomoći u pravilnom radu organizma.

Moderna i tradicionalna medicina u lečenju zatvora

Lek protiv zatvora, koji se stručno naziva laksativ, može se naći u raznim oblicima. Laksativi mogu biti u vidu raznih dodataka ishrani obogaćenih vlaknima, zatim tu su i razna maziva i omekšivači stolice, mineralna ulja, probiotici, kao i stimulatori crevnih pokreta. Često se, kada ni jedna od gore pomenutih metoda ili metoda alternativne medicine o kojima ćemo govoriti, ne pomaže, koristi klizma tj klistir.

Kada su u pitanju metode za prirodno lečenje opstipacije, tačnije upotreba raznog lekovitog bilja, čajeva i ulja, najčešće se danas ovakav problem rešava čajevima od biljke Sene, kao i brojnim laksativima u vidu slatkiša koji se mogu naći u drogerijama. Lečenje čajem Sene preporučivo je do 5 dana, mada se ovaj podatak odnosi na sve laksative. Međutim, Sena može imati i neželjena dejstva i izazvati kontraefekte kada je pražnjenje creva u pitanju, pa se stoga njena upotreba savetuje uz dogovor sa lekarom ili farmaceutom.

Danas se sve češće u lečenju opstipacije prirodnim putem koriste i mekinje, pšenične, ječmene, ražane, ovsene kaše, kao i laneno seme. One se kombinuju, najbolje u jutarnjim ili večernjim satima, sa raznim voćnim sokovima, jogurtom, ili pak mlekom ili vodom. Od voća i povrća dobro je koristiti pečene jabuke, đumbir i kruške, zatim šljive i grožđe, osobito suvo. Dobro je jesti i kuvani kukuruz.

Čajevi koji se preporučuju za lečenje zatvora jesu čaj od pelina, koji se sprema tako što se 3 kašike pelina preliju sa 2 dl ključale vode, ostavi 10 minuta da odstoji i konzumira se po kašika napitka pre obroka. Tu su i čajevi koji kombinuju po prstohvat biljaka majoran, anis, cvet zove i list sene, koji se prelivaju vrelom vodom, ali i razni kompoti od suvih šljiva, smokvi i jabuka. Smatra se da je isto tako dobro i jesti med na prazan stomak.

Ricinusovo ulje je veoma poznato kao ulje koje podstiče defekaciju. Njegovom kratkoročnom upotrebom u određenim umerenim dozama rešiće se ovaj problem.

Napominjemo još jednom da fizička aktivnost, manje stresa, kao i bilo koja od metoda relaksacije jesu dozvoljene i, i te kako mogu pomoći u terapiji zatvora. Tu su masaže, akupunktura, opuštanje organizma u toplim kupkama, kao i kakve metode homeopatske medicine.

Ukoliko stanje hronične opstipacije traje, ukoliko uvidite da dolazi do gubitka težine, slabi ste i i scrpljeni, a novonastali problem remeti vaš privatni, poslovni i socijalni život, ne oklevajte da se obratite stručnom licu za pomoć, jer, ma koliko bezazleno izgledala, opstipacija može da napravi veliki problem u kompletnom zdravlju osobe koja od nje pati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: